Arbetsterapi
En arbetsterapeut kan hjälpa till med:
Handrehabilitering
Vid skador på hand eller underarm får du träffa en arbetsterapeut som är specialiserad på handrehabilitering. Arbetsterapeuten gör en bedömning av din handfunktion och hur dina problem påverkar dina dagliga aktiviteter. Baserat på denna bedömning skapas ett individuellt anpassat träningsprogram, där du får instruktioner och, vid behov, provar ut en ortos (stöd för hand, handled eller underarm). Om du har varit gipsad för en skada, ansvarar arbetsterapeuten för att ta bort gipset och ge dig råd om rörelseträning.
Vanliga diagnoser som behandlas inkluderar:
- Nervinklämning (t.ex. Karpaltunnelsyndrom)
- Senskada som orsakar nedhängande fingertopp (Mallet finger)
- Frakturer (icke-opererad radiusfraktur)
- Ligamentskador
- Stukningar (distorsioner)
- Artros
- Seninflammationer (tendiniter)
- Tennisarmbåge och golfarmbåge
- Problem orsakade av överansträngning.
Samtalsstöd
Samtalsstöd hos en arbetsterapeut riktar sig till dig som har psykisk ohälsa och har svårt att få vardagen att fungera. Arbetsterapeuterna ingår i ett samtalsteam som samarbetar med samtalssjuksköterska och psykolog. Vanliga områden som tas upp i samtalen inkluderar stresshantering, att skapa balans i vardagen, förändring av ohälsosamma levnadsvanor samt stöd för att öka struktur och rutiner i vardagen.
Hembesök/Bostadsanpassning
Hembesök genomförs för att utreda behovet av stöd vid förflyttningar, dagliga aktiviteter i hemmet, samt för att bedöma om det finns behov av hjälpmedel eller anpassningar i bostaden
Hjälpmedel
Hjälpmedel kan bidra till att bevara, förbättra eller kompensera nedsatta funktioner.
En arbetsterapeut bedömer ditt behov, väljer ut, anpassar och provar ut ett lämpligt hjälpmedel för dig. Hjälpmedel kan förskrivas för kortare eller längre tid, beroende på dina behov.
Kontakta Amicus Rehab om du har frågor eller vill boka en tid för bedömning.
Kostnad
Hjälpmedel som förskrivs efter en bedömning bekostas av Västra Götalandsregionen.
Trasiga hjälpmedel
Om ditt hjälpmedel går sönder eller blir osäkert att använda, kontakta Hjälpmedelscentralen på 010 – 473 80 80 eller den rehabmottagning som förskrivit det.
Återlämning av hjälpmedel
Eftersom hjälpmedel bara lånas ut, ska de återlämnas när du inte längre behöver dem. De ska vara rengjorda och lämnas tillbaka till den rehabmottagning där du fick dem, eller till Hjälpmedelscentralen.